1. ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ

Το πληκτρολόγιο αποτελείται από 39 πλήκτρα (12 αριθμητικά και 27 λειτουργικά) σύμφωνα με την παρακάτω διάταξη:

1.1 Λειτουργικά Πλήκτρα

1.2 Βασικές Λειτουργίες

 

2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

2.1 Άμεση Πληρωμή

Ως άμεση πληρωμή χαρακτηρίζεται αυτή που κατά τη στιγμή της συναλλαγής και έκδοσης της απόδειξης είναι γνωστό αν ο πελάτης θα πληρώσει με μετρητά ή με κάρτα. Στην περίπτωση αυτή προχωράτε στην δημιουργία της απόδειξης και την στιγμή που θα πρέπει να την εκδώσετε, επιλέγετε από το πληκτρολόγιο της Ταμειακής Μηχανής τον τρόπο πληρωμής, μετρητά ή κάρτα. Στην περίπτωση των μετρητών επιλέγετε ΜΕΤΡΗΤΑ και εκδίδεται η απόδειξη.

Αν η αξία της απόδειξης πρόκειται να εξοφληθεί με κάρτα, επιλέγετε από το πληκτρολόγιο της Ταμειακής ΚΑΡΤΑ, οπότε το ποσό της συναλλαγής μεταφέρεται αυτόματα στο POS, πληκτρολογεί ο πελάτης το PIN του, εφόσον απαιτείται, οπότε ολοκληρώνεται η συναλλαγή πληρωμής και εκδίδεται αυτόματα και η απόδειξη από την Ταμειακή Μηχανή.

2.2 Ετεροχρονισμένη Πληρωμή

Ως Ετεροχρονισμένη Πληρωμή χαρακτηρίζεται αυτή που κατά την στιγμή της συναλλαγής και έκδοσης της απόδειξης δεν είναι γνωστό αν ο πελάτης θα πληρώσει με μετρητά ή με κάρτα.

Επιλέγοντας το πλήκτρο ΚΑΡΤΑ στην Ταμειακή Μηχανή και με το δεξί βελάκι εμφανίζεται η ένδειξη ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ, το επιβεβαιώνετε με το πλήκτρο ΜΕΤΡΗΤΑ και εκδίδετε την απόδειξη. Στην απόδειξη που θα εκτυπωθεί εμφανίζεται ο χαρακτηρισμός ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ. Ταυτόχρονα η απόδειξη αυτή έχει μεταφορτωθεί και στο POS.

Εφόσον ο πελάτης επιλέξει να πληρώσει με κάρτα, αναζητάτε, στο POS τη συγκεκριμένη απόδειξη, με τον αριθμό της και επιλέγετε την εξόφληση με κάρτα.

Αν ο πελάτης επιλέξει να εξοφλήσει την απόδειξη μερικώς με κάρτα και μερικώς με μετρητά, σας δίδετε η δυνατότητα (μόνο στις περιπτώσεις των ετεροχρονισμένων πληρωμών), να πληκτρολογήσετε στο POS το ποσό που θα πληρωθεί με κάρτα (επιτρέπεται η πληκτρολόγηση ποσού μόνο εφόσον αυτό είναι μικρότερο από το συνολικό της απόδειξης). Εξοφλείτε το υπόλοιπο της απόδειξης με μετρητά, χωρίς να απαιτείται να προβείτε σε κανένα άλλο χειρισμό.

3. ΠΩΛΗΣΕΙΣ

3.1 Πώληση με επιλογή τραπεζιού και έκδοση προσωρινής απόδειξης

Πιέζετε το πλήκτρο [ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ] και πληκτρολογείτε το επιθυμητό ΤΡΑΠΕΖΙ και πιέζετε το πλήκτρο [ΜΕΤΡΗΤΑ].

Στη συνέχεια ακολουθεί πληκτρολόγηση από το αριθμητικό πληκτρολόγιο της τιμής (π.χ.25) και πίεση του πλήκτρου του επιθυμητού τμήματος προς πώληση [ΤΜΗΜΑ 1] έως [ΤΜΗΜΑ 8] ή [ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ] και [ΤΜΗΜΑ 9] έως [ΤΜΗΜΑ 16]

Αναπαράσταση πληκτρολόγησης του παραπάνω:

3.2 Επιστροφή / Ακύρωση είδους από προσωρινή απόδειξη

Απαραίτητη προϋπόθεση για επιλογή προσωρινής απόδειξης είναι να υπάρχουν περισσότερες από μία. Αφού επιλέξετε τραπέζι πιέζετε το πλήκτρο [ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ] και επιλέγετε τον αριθμό προσωρινής απόδειξης (εφόσον υπάρχουν περισσότερες από μία) και στην συνέχεια πληκτρολογείτε την τιμή και το ΕΙΔΟΣ που επιστρέφετε. Αν υπάρχει και άλλο είδος που επιθυμείτε να επιστρέψετε επαναλαμβάνετε την διαδικασία Αν επιθυμείτε να αντικαταστήσετε κάποιο είδος που επεστράφη με ένα άλλο που θα παραδώσετε ή ακόμα και κάποιο νέο (χωρίς να επιλέξετε εκ νέου ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ), επιλέγετε το προς παράδοση είδος ή και περισσότερα και εκδίδετε την Προσωρινή Απόδειξη με [ΜΕΤΡΗΤΑ].

Η διαδικασία:

3.3 Μεταφορά ειδών ή συνόλου του τραπεζιού σε άλλο

Πιέζετε [ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ] και [ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ] και θα ερωτηθείτε «ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» επιλέγετε τον αριθμό του τραπεζιού και πιέζετε [ΜΕΤΡΗΤΑ]. Στην συνέχεια θα ερωτηθείτε «ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙ» όπου επιλέγετε και το τραπέζι στο οποίο θα γίνει η μεταφορά και πιέζετε [ΜΕΤΡΗΤΑ] για αποδοχή. Στην συνέχεια υπάρχουν δύο επιλογές «ΟΛΟΚΛΗΡΟ» και με βελάκι δεξιά «ΜΕΡΙΚΟ» Αν επιλέξετε «ΜΕΡΙΚΟ» εμφανίζονται τα σερβιρισμένα είδη σε λίστα και με το βελάκι επιλέγετε το προς μεταφορά και επιβεβαιώνετε με [ΜΕΤΡΗΤΑ]. Αν υπάρχει και επόμενο είδος πάλι με το δεξιά βελάκι και [ΜΕΤΡΗΤΑ] και ούτω καθ’ εξής. Εφόσον ολοκληρώσετε τα προς μεταφορά είδη επιλέγετε [ΑΚΥΡΩΣΗ] (ή ΠΙΣΩ) και εκδίδονται οι Προσωρινές Αποδείξεις Επιστροφής και Παράδοσης. Στην περίπτωση αυτή και τα δύο τραπέζια παραμένουν ανοικτά.

Αν επιλέξετε «ΟΛΟΚΛΗΡΟ» μεταφέρεται το σύνολο του τραπεζιού (με όλες τις προσωρινές), οπότε το αρχικό κλείνει αυτόματα με μηδενικό σύνολο.

3.4 Μερική Πληρωμή

Θα πρέπει να επιστρέψετε με Προσωρινή Απόδειξη τα είδη που θέλετε να εξοφληθούν. Στη συνέχεια να τα μεταφέρετε στην συνέχεια σε ένα μη χρησιμοποιούμενο τραπέζι, πάλι με Προσωρινή Απόδειξη και να το κλείσετε. Αν οι μερικές πληρωμές για ένα τραπέζι είναι περισσότερες, επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία.

3.5 Κλείσιμο Απόδειξης

Αφού έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες συναλλαγές, για να κλείσει η απόδειξη απαιτείται η πίεση του πλήκτρου [ΜΕΤΡΗΤΑ] ή [ΚΑΡΤΑ] για την επιλογή του τρόπου.

 

Στον μεικτό τρόπο πληρωμής πιέστε το πλήκτρο [ΜΕΤΡΗΤΑ] ή [ΚΑΡΤΑ] για την επιλογή του 1ου τρόπου πληρωμής και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο ως την ολική εξόφληση της συναλλαγής.

3.6 Διόρθωση

Χρησιμοποιώντας το πλήκτρο [ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ] υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και αυτόματης ακύρωσης της τελευταίας κίνησης (πώλησης), πριν να κλείσει η απόδειξη.

3.7 Ολική Ακύρωση

Χρησιμοποιείται για την ακύρωση μιας ανοικτής απόδειξης.

3.8 Ακύρωση Παραστατικού

Για να ακυρωθεί μια απόδειξη που έχει ήδη εκδοθεί.

4. ΕΚΔΟΣΗ -Ζ

Έκδοση δελτίου ημερήσιας κίνησης Ζ και αποθήκευση στην φορολογική μνήμη της μηχανής των συνόλων της ημερήσιας κίνησης. Μετά την έκδοση του Ζ αυτόματα εκτυπώνεται το “ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ” (ΠΑΗΨΣ),το οποίο όμως θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα του δελτίου Ζ.

Στην περίπτωση πέντε συνεχόμενων ανεπιτυχών μεταφορών του ημερήσιου ηλεκτρονικού ημερολογίου, η μηχανή «κλειδώνει» και απαιτείται η παρέμβαση εξουσιοδοτημένου τεχνικού.