Το πιο απλό και σύνηθες είναι το σφάλμα όπου ο ΦΗΜ δεν μπορεί να δώσει QR Code και σήμανση στο παραστατικό.

Αυτό μπορεί να συμβεί για τους εξής λόγους:

  • Ο ΦΗΜ θέλει επανεκκίνηση. Λέμε στον χρήστη να βγάλει τον ΦΗΜ από την παροχή ρεύματος και να τον ξαναβάλει.
  • Έχει τελειώσει το χαρτί στον ΦΗΜ.
  • Ο ΦΗΜ βρίσκεται στο μενού: συνήθως πάνω στην οθόνη του θα γράφει «ΠΙΕΣΤΕ ΑΚΥΡΩΣΗ». Άμα διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο λέμε στον χρήστη να πατήσει το κόκκινο κουμπί πάνω στον φορολογικό που έχει την ένδειξη «Χ». Συνεπώς είναι σημαντικό να ρωτάμε πάντα τι γράφει πάνω ο ΦΗΜ.
  • Έχει πέσει το service του ΦΗΜ.
  • Ο φάκελος των σημάνσεων δεν έχει δικαιώματα.
  • Το service του ΦΗΜ είναι ανοιχτό, αλλά η IP του PC που τρέχει το service έχει αλλάξει. Αυτό είναι σύνηθες μετά από διακοπή ρεύματος, οπότε αν μας πει ο χρήστης ότι έχει γίνει διακοπή ρεύματος και δεν δουλεύει ο ΦΗΜ πάντα κοιτάμε τον listener, όπως επίσης και την παραμετροποίηση του ΦΗΜ πάνω στο Pylon.
  • Έχει αλλάξει η IP του ΦΗΜ/έχει κάποιο θέμα το subnet στο οποίο λειτουργεί ο ΦΗΜ. Αυτό μπορούμε να το διασταυρώσουμε με τον εξής τρόπο:

Βλέπουμε μέσω cmd την IP/DNS/Mask του PC. Έπειτα, λέμε στον χρήστη να ακολουθήσει την εξής διαδρομή πάνω στον ΦΗΜ:

ΜΕΝΟΥ/ΚΛΕΙΔΙ -> ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ -> ETHERNET -> PRINT SETTINGS

Πρέπει απαραίτητα ο ΦΗΜ και το PC να έχουν τον ίδιο DNS και την ίδια Mask, και να ανήκουν στο ίδιο subnet (π.χ IP PC 192.168.1.2, IP ΦΗΜ 192.168.1.200).

Άμα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διαφορά, μπορούμε να αλλάξουμε χειροκίνητα οποιαδήποτε από τις τρεις παραπάνω ρυθμίσεις πάνω στον ΦΗΜ με την εξής διαδρομή:

ΜΕΝΟΥ/ΚΛΕΙΔΙ -> ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ -> ETHERNET -> SET IP/SET DNS/SET MASK

  • Υπάρχει η περίπτωση, αν ο ΦΗΜ είναι συνδεδεμένος σειριακά (δηλ. με usb), να έχουν κάποιο πρόβλημα τα drivers του. Καλό θα ήταν να ρωτήσουμε τον χρήστη αν το usb είναι συνδεδεμένο στον ΦΗΜ στην κάτω θύρα του, καθώς εκεί πρέπει να βρίσκεται. Έπειτα βλέπουμε μέσω της διαχείρησης συσκευών αν το PC αναγνωρίζει την COM θύρα του ΦΗΜ. Σε οποιαδήποτε αμφιβολία, δεν κάνει κακό να κάνουμε τα drivers ένα install και πάλι.
  • Η φόρμα την οποία χρησιμοποιεί η σειρά δεν έχει πεδίο eSignatureField και eSignatureQRField. Υπενθυμίζω την σωστή παραμετροποίηση του πεδίου του QR Code:

Καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε πάνω-κάτω με τη συγκεκριμένη σειρά το debugging, προκειμένου να φτάσουμε πιο γρήγορα στην λύση.

 

Τώρα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ΦΗΜ μας βγάζει κάποια συγκεκριμένα μηνύματα.

Το πιο σύνηθες είναι το σφάλμα 4, το οποίο μας βγάζει «Error 4 – Πρόβλημα συσκευή σήμανσης».

Με την ίδια λογική, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

 

  • Βλέπουμε αν στον τύπο του παραστατικού του οποίου πάει να κόψει ο χρήστης είναι συμπληρωμένο το πεδίο «Τύπος Παραστατικού Γ.Γ.Π.Σ.».

Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο όταν σκανάρεται το QR Code και μας πάει στην ΑΑΔΕ, φαίνεται ως χαρακτηρισμός του παραστατικού.

 

  • Υπάρχει η περίπτωση να μην έχει βγει Ζ το προηγούμενο βράδυ, και να πάει ο χρήστης να κόψει απόδειξη με σημερινή ημερομηνία. Αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αν ψάξουμε τους φακέλους όπου βρίσκεται η σήμανση. Πάμε στο τελευταίο φάκελο με το τελευταίο Ζ, και βλέπουμε αν μέσα στον φάκελο υπάρχει αρχείο s, το οποίο κατ’ ουσίαν είναι ένα συγκεντρωτικό .txt file που κρατά όλες τις σημάνσεις του Ζ (είναι και αυτό το οποίο διαβιβάζεται στο eSend). Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να βγάλουμε Ζ μέσα από το πρόγραμμα και έπειτα η σήμανση θα λειτουργεί κανονικά.

 

  • Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, αυτό το σφάλμα αφορά την έλλειψη κάποιων βασικών πεδίων της εταιρείας:

Ελέγξτε εάν στα στοιχεία της εταιρείας σας είναι καταχωρημένο το ΑΦΜ στο αντίστοιχο πεδίο.

Ελέγξτε εάν είναι επιλεγμένα τα τμήματα ΦΠΑ εντός των συντελεστών ΦΠΑ.

  • Σε ακόμα πιο σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει η περίπτωση ο ΦΗΜ να έxει φτάσει στο όριο των σημάνσεων (1850).

Αυτό το βλέπουμε πάλι μέσα από τον φάκελο των σημάνσεων, αν ο ΦΗΜ έχει φτάσει στο Ζ 1850 τότε καθίσταται πλέον μη λειτουργικός και πρέπει να γίνει κλείσιμό του.

  • Σε περιπτώσεις, επίσης, με το άνωθι σφάλμα, θα πρέπει να δούμε το μέγεθος της συντόμευσης της σειράς. Το Pylon μάς αφήνει να έχουμε 10 χαρακτήρες maximum, αλλά ο ΦΗΜ μπορεί να έχει πρόβλημα. Αρκετά σπάνια έχει χρειαστεί να βγουν οι παύλες από την συντόμευση και αφορούσε Ακυρωτική Σειρά (δηλ. ήταν R-ΑΑΠΛ και έπαιξε όταν το κάναμε RΑΑΠΛ).

 

 

Ένα άλλο error το οποίο είναι αρκετά πιο σπάνιο, είναι το error 2 το οποίο μας βγάζει «Error 2 – Σφάλμα εγγραφής».

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κάνουμε Windows Update, επανεκκίνηση του PC που τρέχει το service και μετά ο ΦΗΜ θα λειτουργεί κανονικά.

 

 

Άλλα σφάλματα τα οποία ενδέχεται να μας χτυπήσουν:

  • Όλα τα σφάλματα με λεκτικό 098-099 υποδηλώνουν πρόβλημα στη registry. Κάνουμε εκ νέου register του ΦΗΜ μέσα από τη διαχείριση φορολογικών σημάνσεων και αν εξακολουθεί το πρόβλημα μιλάμε με τoν vendor του ΦΗΜ.
  • Λάθος μέθος IV: Αφορά λάθος AES key.
  • Fiscal overload: συνήθως βγαίνει σε ΦΗΜ που είναι συνδεδεμένοι με USB. Βγάζουμε τροφοδοτικό και USB και ξανατοποθετούμε.
Tagged: