Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε, κυρίως, στις αρμοδιότητες του Τεχνικού Ασφαλείας.

Πηγάζουν από τα Άρθρα 14, 15 και 20 του Ν. 3850/2010.

Στο πλαίσιο της επίβλεψης και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας :

1. Ο τεχνικός ασφάλειας επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Όταν αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε παράλειψη προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που πρότεινε.
2. Ο τεχνικός ασφάλειας οφείλει να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.
3.Έχει υποχρέωση να ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων, να αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών του και να προτείνει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων τα οποία καταχωρεί στο ειδικό βιβλίο υποδείξεων τεχνικού ασφαλείας που τηρεί η επιχείρηση.
4. Ο τεχνικός ασφάλειας ασκεί εποπτικό ρόλο κατά την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού που πραγματοποιούνται στην επιχείρηση για τη διαπίστωση ετοιμότητας προς αντιμετώπιση ατυχημάτων.
5. Ενημερώνει και καθοδηγεί τους εργαζόμενους για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους και μεριμνά ώστε να τηρούν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας στην επιχείρηση.
6. Ο τεχνικός ασφαλείας συμμετέχει στην κατάρτιση και την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα υγείας και ασφάλειας.
7. Ο τεχνικός Ασφαλείας υποχρεούται να συνεργάζεται με τον Ιατρό Εργασίας πραγματοποιώντας κοινούς ελέγχους των χώρων εργασίας.
8. Ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο.

Ο εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό βιβλίο το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας και πρέπει να τηρείται στην επιχείρηση του. Στο ειδικό βιβλίο της επιχείρησης ο τεχνικός ασφάλειας καταχωρεί τις γραπτές υποδείξεις του προς τον εργοδότη για θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και πρόληψης ατυχημάτων. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.

Στο ειδικό βιβλίο της επιχείρησης ο ιατρός εργασίας, εφόσον προβλέπεται (από 50 άτομα προσωπικό και πάνω), καταχωρεί τις γραπτές υποδείξεις του προς τον εργοδότη για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Η θεώρηση του βιβλίου αυτού στις επιχειρήσεις που ο ίδιος ο εργοδότης ασκεί καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας δεν είναι υποχρεωτική.

 

Η διαδικασία αφορά στη θεώρηση του Βιβλίου Υποδείξεων Τεχνικού Ασφαλείας,  στο οποίο ο Τεχνικός Ασφάλειας ή/και ο Ιατρός Εργασίας μιας επιχείρησης καταγράφουν τις υποδείξεις τους προς τον εργοδότη ως προς τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Η θεώρηση του Βιβλίου γίνεται από το κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (TEAYE), βάσει του τόπου της επιχείρησης (έδρα ή υποκατάστημα), όπου και θα τηρείται το Βιβλίο.

 

Το προς θεώρηση Βιβλίο Υποδείξεων πρέπει να είναι σελιδομετρημένο και να προσδιορίζονται σαφώς τα στοιχεία της επιχείρησης και του τόπου όπου θα τηρείται π.χ. με σφραγίδα της επιχείρησης, στοιχεία του υποκαταστήματος κλπ.

Το βιβλίο αυτό καθιερώθηκε το 1985 όπου η δυνατότητα απασχόλησης του ίδιου του εργοδότη ως τεχνικού ασφάλειας δεν υπήρχε.
Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω αναφερθέντων και με το δεδομένο ότι η αναθεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου πρακτικά καθυστερεί, και με στόχο την απλοποίηση των διοικητικών πράξεων και τη μείωση του πρόσθετου διοικητικού κόστους, η θεώρηση του βιβλίου αυτού στις επιχειρήσεις που δεν προκύπτει υποχρέωση απασχόλησης ιατρού εργασίας και ο ίδιος ο εργοδότης ασκεί καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας δεν είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την εγκύκλιο 29436/1143/28.12.2012 που εξέδωσε το Υπ. Εργασίας.